Zjadłabym!

108 inspiracji
by Yuukaa
4 obserwujących
Bananowy shake na śniadanie ;) 2x banana 2x ice 1/2 szkl greek jogurt(with honey?) 1/2 szkl płatków owsianych 1/3 szklanki migdałów
Wrapy z cienkich omletów ziołowych
Cienkie omlety ziołowe (ok. 8 sztuk):

• 4 duże jajka
• 4 łyżki zimnej wody
• około 4 łyżek drobno posiekanego szczypiorku
• + dodatkowo około 1 łyżka posiekanego koperku lub to co mamy: natka, oregano, tymianek, kolendra, estragon lub mieszanka różnych ziół
• sól i świeżo zmielony pieprz










Przygotowanie:

Do miski wbić jajka, dodać wodę, sól i pieprz, szczypiorek oraz zioła, wszystko zmiksować. Na małym ogniu rozgrzać patelnię z powłoką teflonową (może to być patelnia na naleśniki i nie może być bardzo mocno rozgrzana, jajka mają się bardziej ścinać a nie smażyć). Wlać część masy jajecznej, tak aby pokryła dno patelni cienką warstwą, rozprowadzić ją po powierzchni poruszając patelnią. Podgrzewać aż masa się zetnie, następnie podważyć brzeg omletu widelcem i palcami przewrócić omlet na drugą stronę. Po kilkunastu sekundach zdjąć z patelni. Smażyć kolejne omlety a tamte zwijać z nadzieniem. Nadzienie układamy na jednej połówce omleta, zawijamy jak krokiety: najpierw zawijamy omlet na nadzienie, następnie zakładamy boki do środka i dalej zwijamy cały omlet do końca. Kroimy na pół i podajemy.

Przykładowe nadzienia:

• gęsta śmietana kremówka 36% w kubeczku, szynka parmeńska, bazylia
• salami w cienkich plasterkach, ser "tostowy" w plasterkach, papryka i rukola
• kremowy serek (np. Bieluch, Philadelphia, Twój Smak), łosoś wędzony, koperek, roszponka + cytryna do podania
KRUCHE CIASTO Z MALINAMI I LEKKĄ BUDYNIOWĄ PIANKĄ

Składniki na kruche ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej (może być również mąka krupczatka)
250 g masła lub margaryny, zimnego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek

Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta (można również składniki zmiksować w malakserze). Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 - 2 łyżki wody. Podzielić na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić. Tą czynność można zrobić dzień wcześniej.
Blachę o wymiarach 33 x 20 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta (60%), lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Delikatna budyniowa pianka:
5 białek
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)*
2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g)
1/2 szklanki oleju słonecznikowego
Ponadto:
500 g malin (mogą być mrożone, nie rozmrażamy ich wcześniej)
cukier puder do oprószenia

Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.
Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać gęsto maliny (otworkami do góry). Maliny łopatką lekko wepchnąć w pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%).

Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut. Wyjąć, przestudzić, oprószyć cukrem pudrem.
*zamiast można dodać cukru z prawdziwą wanilią
Sernik Oreo

składniki na spód:

160 g ciastek Oreo bez masy
60 g masła, roztopionego


Z ciastek usuwamy masę,kruszymy i mieszamy z roztopionym masłem. Dno tortownicy o średnicy 21 cm wykładamy folią aluminiową. Masę ciasteczkową wysypujemy na spód i wyrównujemy, lekko ugniatając. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Składniki na masę:

700 g dwukrotnie zmielonego twarogu
1 szklanka (250 ml) smietany kremówki 36%
2 łyżki żelatyny
5 łyżek wody
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
3/4 szklanki cukru


do przybrania:

50 g ciastek Oreo bez masy pokruszonych, do posypania
pół szklanki śmietany kremówki


Ser, śmietanę, ekstrakt i cukier zmiksować na gładką masę. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, a następnie rozpuścić w kąpieli wodnej. Wlać ją do masy serowej, kiedy jest jeszcze ciepła i wymieszać dokładnie.
Gotową masę wylać na ciasteczkowy spód. Zostawić w lodówce na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Przed podaniem posypać rozkruszonymi ciasteczkami, udekorować bitą śmietaną.
Kolokithokeftedes - placuszki z cukinii po grecku

Skladniki:
3 cukinie
2 jajka
1 szkl. bulki tartej
4 lyzki startego zoltego sera
1/2 duzego peczka ziol mieszanych: koperku, miety, natki pietruszki
sol
pieprz
oliwa do smazenia

Sos:
1/2 duzego peczka ziol: koperku i miety (ja dalam tez posiekana natke)
2 zabki czosnku
400 g jogurtu naturalnego (dalam grecki)

Cukinie umyc i zetrzec ze skorka na tarce o duzych oczkach. Posolic i odstawic na sitku na 15-20 min., az pusci sok.

Zrobic sos: ziola oplukac, osuszyc, drobno posiekac wraz z czosnkiem i wymieszac z jogurtem, posolic do smaku, odstawic.

Odcisnac cukinie, dodac roztrzepane jajka, starty ser i bulke tarta. Dokladnie wymieszac a gdy masa bedzie jednolita, dodac pol peczka poszatkowanych ziol. Doprawic do smaku pieprzem, wymieszac. Gdyby ciasto bylo za rzadkie, mozna dodac odrobine maki (lub bulki tartej).

Na patelni rozgrzac oliwe i nakladac lyzka porcje ciasta. Smazyc z obu stron na zloty kolor. Podawac z sosem.
Domowy snickers
Składniki:

dolna warstwa czekolady:
1 i 1/4 szklanki mlecznej czekolady
1/4 szklanki masła orzechowego
Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Moja miala wymiary 20x25. W misce nad parą stopić razem oba składniki, następnie wlać do naczynia formy i rozprowadzić równo. Odstawić do stwardnienia.

warstwa nugatowa:
1/4 szklanki masła
1 szklanka cukru pudru
1/4 szklanki mleka skondensowanego
1 i 1/2 szklanki pianek (marshmallows)
1/4 szklanki masła orzechowego
1 i 1/2 szklanki posiekanych orzeszków solonych
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Roztopić masło w rondlu na średnim ogniu. Dodać cukier i mleko, mieszając do rozpuszczenia się, doprowadzić do wrzenia. Gotować przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodać pianki, masło orzechowe i wanilię, mieszać aż się składniki połączą na gładką masę. Część orzeszków dodać do masy a część wysypać na warstwę czekolady w formie. Masę wylać na warstwą czekolady dolnej. Odstawić do zastygnięcia.
Moje pianki były niestety biało-różowe dlatego warstwa ta nie jest idealnie biała, lecz lekko różowa i delikatnie pachniała malinami. Radze jednak użyć całkowicie białych pianek.

warstwa karmelu:
1 i 1/4 szklanki gorzkiej czekolady
1/4 szklanki masła orzechowego
Stopić składniki w garnku nad parą, wymieszać, następnie wlać na warstwę karmelową, równomiernie rozprowadzić. Odstawić do ostudzenia i stwardnienia.
Ciasto trzymać w lodówce, a nawet można dać na chwilę do zamrażalnika, żeby móc lepiej go pokroić. Inaczej jest ciężko bo warstwy się kleją a karmel wypływa. Zdjecia byly robione wlasnie takim lekko zmrozonym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona