Kuchnia

przetwory i nie tylko.

Sos/dip paprykowy

Przepis który pragnę wam przedstawić jest już u mnie realizowany 3 rok z rzędu. Tym razem postanowiłam zabrać się za niego samodzielnie. Sos świetnie pasuję do wszelkich mięs, grilla, na kanapki, lub jako dip (do warzyw, chipsów, nachos), a podgrzewając go mamy gotowy sos do makaronu.

Skład:

3 kg papryki
2 szklanki cukru
1 szklanka oleju
3 łyżki soli
1 łyżka chili w proszku
3 główki czosnku
3 liście laurowe
1 opakowanie suszonej bazylii
500 g koncentratu pomidorowego
1 szklanka octu 6% (lub pół 10%)

Przygotowanie:

Paprykę przekręcić w maszynce na dużych oczkach (ew. zetrzeć na tarce/ ja starłam także 2 małe papryczki chili), Nadmiar wody z papryki można odlać, przerzucić do dużego garnka, dodajemy cukier, olej, sól, chili (przez ostrą papryczkę wsypałam tylko pół łyżki). Wszystko gotować 20 min. Następnie wciskami czosnek przez praskę (ja musiałam posiekać:/), dorzucamy liście laurowe, bazylie, koncentrat oraz ocet. Gotujemy przez 10min, rozlewamy do malutkich słoiczków- nie wekujemy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation