Kuchnia

przetwory i nie tylko.

Ulubiona kanapka piknikowa
z grillowanym tofu, pesto z suszonych pomidorów i pesto z pietruszki

Składniki:

2 ciabatty
300 g tofu
garść świeżego szpinaku
1 czerwona cebula, pokrojona w pióra

Marynata do tofu:

4 łyżki octu balsamicznego
3 łyżki wody
dwa ząbki czosnku, drobno posiekane
sól i pieprz

Pesto z pietruszki na podstawie tego przepisu:

pęczek natki pietruszki, posiekany
50 ml oliwy z oliwek
50 ml lekko podprażonych migdałów (najlepiej tych w słupkach)
1–2 łyżeczki soku z cytryny
skórka otarta z połówki cytryny
ząbek czosnku
2 łyżki płatków drożdżowych, opcjonalnie
sól i czarny pieprz

Pesto z suszonych pomidorów:

słoik suszonych pomidorów, wraz z zalewą
3 łyżki prażonych pestek dyni
pół łyżeczki syropu z agawy
sól i pieprz czarny

Przygotowanie:

Tofu pokroić w cienkie plastry, w małej szklaneczce wymieszać składniki marynaty. Tofu ułożyć w płaskim, dużym naczyniu albo w grubym woreczku i zalać marynatą. Przełożyć do lodówki na godzinę lub dwie.
W międzyczasie przygotować pesto z pietruszki, wszystkie składniki umieścić w naczyniu blendera i zmiksować. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podobnie przygotować pesto z suszonych pomidorów, przełożyć wszystkie składniki do blendera i zmiksować na gładką pastę.
Zamarynowane tofu zgrillować na patelni grillowej, ewentualnie podsmażyć. Każdą ciabattę przekroić na pół, posmarować z jednej strony pesto z pietruszki, z drugiej pesto z pomidorów i przełożyć grillowanym tofu, szpinakiem i kawałkami czerwonej cebuli. Ciabatty zabrać na piknik i jeść pokrojone w nieduże kawałki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation