Kuchnia

zupki!

Food Porn, Vegan Style: ZUPA KREM ZE SZPINAKU, Z BAZYLIĄ I KOPERKIEM



SKŁADNIKI (4 duże porcje):

bardzo duży pęczek świeżego szpinaku (ok. 700g), lub 2 paczki szpinaku "baby"
3 średnie ziemniaki
2 średnie cebule
5 ząbków czosnku
1/2 szklanki posiekanego świeżego koperku
8 listków świeżej bazylii
1/2 szklanki (120ml) niesłodzonego mleka roślinnego* (migdałowego,sojowego,ryżowego,owsianego)
2-3 łyżki syropu z agawy
świeży sok z 1 małej cytryny
6 szklanek bulionu warzywnego (ok. 1400ml)
sól, pieprz do smaku
1 kubeczek (ok. 100ml) jogurtu sojowego naturalnego (dodanego bezpośrednio przed podaniem)
dodatki, które pasują do przybrania zupy (ale nie są konieczne): świeży posiekany koperek, rzodkiewka, zmiksowane jabłko, podprażone pestki dyni lub świeże pestki granatu


* użyłam domowego mleka owsianego, przepis tu



PRZYGOTOWANIE:

Szpinak porozdzielaj, odetnij kilka centymetrów dolnej części łodyżek i dokładnie umyj. Przełóż na sito i odstaw do obsuszenia.
Ziemniaki obierz i pokroj w kostkę, cebulę obierz i posiekaj, obrane ząbki czosnku przeciśnij przez praskę (użyj mniej jeśli za nim nie przepadasz).
Do dużego garnka wlej bulion, dorzuć pokrojone ziemniaki, cebulę, wyciśnięty czosnek oraz sól. Zagotuj, przykryj garnek i gotuj na małym ogniu przez około 20 minut (aż ziemniaki zmiękną).
Następnie (w kilku partiach jeśli trzeba) przełóż zupę do kielicha blendera wraz ze szpinakiem, bazylią i koperkiem (dodawaj je stopniowo) i zmiksuj na gładko.
Przelej zmiksowaną zupę z powrotem do garnka i dodaj mleko, syrop z agawy i sok z 1/2 cytryny. Wszystko dokładnie wymieszaj i delikatnie podgrzej zupę. Dodaj sól,pieprz i więcej soku z cytryny, jeśli trzeba. Przelej do miseczek, do każdej z nich dodaj odrobinę jogurtu sojowego.

Smacznego ☺
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation