Kuchnia

Pieczywo

3 przepisy na batony energetyczne
Batonów energetycznych nie musisz kupować w sklepie. Możesz zrobić je sama dzięki składnikom, które masz w swojej kuchni. Dzięki temu batony te będą nie tylko zdrowsze, ale i dużo smaczniejsze.

Przepis 1:
Składniki:
8,5 łyżek płatków owsianych,
8 łyżek płatków żytnich,
3 łyżki sezamu,
2 łyżki siemienia lnianego,
garść żurawiny,
garść pestek dyni,
5 łyżki płatków migdałowych,
½ soku i skórki z cytryny,
6 łyżek miodu.
Przygotowanie:

Płatki owsiane, otręby oraz płatki żytnie delikatnie podpraż na patelni. Następnie dodaj sezam oraz siemię lniane. Wszystko utrzymuj na małym ogniu przez około 1,5 minuty. Po podprażeniu, zawartość patelni przesyp do miski, do której dodaj pozostałe składniki. Pamiętaj żeby podgrzać miód przed dodaniem go. Całość umieść znowu na patelni i wszystko dokładnie wymieszaj tak, aby wszystkie użyte składniki połączymy się. Uzyskaną jednolitą masę przełóż do formy, która musisz wyłożyć papierem do pieczenia. Odstaw wszystko na godzinkę, aby baton nabrał jednolitej konsystencji.

Przepis 2:
Składniki:
2 duże banany,
3 kubki płatków owsianych,
Garść daktyli suszonych pokrojonych na drobne kawałki,
Garść suszonej żurawiny
Łyżka cynamonu,
3/4 łyżki kardamonu,
2 łyżki oleju kokosowego,
Szczypta soli
2 łyżki miodu.
Garść posiekanych orzechów laskowych
Przygotowanie:

Rozgnieć banany i dodaj do nich płatki owsiane. Następnie dodaj olej kokosowy i miód. Dobrze wymieszaj składniki, a następnie dodaj kolejne produkty. Wszystko dobrze zmieszaj. Uzyskaną masę uformuj w batoniki i włóż na blachę do pieczenia. Piecz w piekarniki przez ok. 25 minut w temperaturze 180'C przez 30 minut.

Przepis 3:
Składniki:
1 szklanka płatków owsianych,
1 lub 2 banany,
2 kostki gorzkiej czekolady,
Przygotowanie:

Płatki owsiane prażymy na suchej patelni. Następnie rozgniatamy banana widelcem, natomiast czekoladę bardzo drobno siekamy. Foremkę wykładamy folią aluminiową. Wszystkie nasze składniki mieszamy ze sobą, a następnie całość umieszczamy w foremce. Całość pieczemy ok. 10 minut w temperaturze 200 stopni. Po wyjęciu czekamy chwilę, aż nasze batony się schłodzą. Smacznego
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation