Kuchnia

Pieczywo

Domowe bułki z przedziałkiem – najłatwiejszy przepis |
Składniki:

500 g mąki pszennej + do podsypania – użyłam mąki wrocławskiej PZZ Białystok
1 płaska łyżeczka soli
szczypta cukru
30 g świeżych drożdży
250 ml ciepłej wody
5 łyżek oleju rzepakowego
Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy płaską łyżeczkę soli, szczyptę cukru, wkruszamy drożdże, dodajemy olej i wlewamy ciepłą (nie gorącą!) wodę. wyrabiamy ręcznie ciasto, dłuższą chwilę. W razie potrzeby można delikatnie (!) podsypać rękę mąką.

Formujemy kulę, oprószamy ją mąką i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 20-30 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Ciasto dzielimy na 6-7 części i z każdej formujemy bułeczkę (kulamy na lekko osypanym mąką blacie).

Bułeczki układamy w odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia dużej blaszce. Delikatnie posypujemy mąką i przykrywamy ściereczką , aby wyrosły. Zostawiamy tak na kolejne 20 minut.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Bułeczki „nacinamy” tępą stroną noża robiąc w nich charakterystyczny przedziałek.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 20 minut. Powinny się ładnie zarumienić. Chrupiąca skórka i miękki środek.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation