Kuchnia

Pieczywo

Grecka tarta -
Spód do tarty
150 g pszennej mąki
100 g semoliny , mąka durum
150 g masła, zimnego
¼ łyżeczki soli
1 łyżka wody, zimnej
Nadzienie do tarty
200 g zielonej cukinii

15 oliwek kalamata
15 zielonych oliwek
8 suszonych pomidorów w zalewie z oliwy

100 g greckiego owczego sera typu feta
30 g żółtego sera
3 jajka

250 śmietany lub mleka
½ łyżeczki suszonego oregano
3 gałązki świeżego tymianku
mąki i masła zrób kruszonkę, najlepiej za pomocą malaksera. Kiedy masło z mąką już się połączą wlej wodę. Owiń ciasto folią i włóż do lodówki na 30 minut. Następnie rozwałkuj ciasto na prostokąt, najlepiej między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Wyłóż foremkę ciastem tak aby wystawało za brzeg, dociśnij do dna i nożem odetnij nadmiar ciasta nożem. Brzegi owiń aluminiową folią i lekko dociśnij. Nakłuj spód widelcem i wstaw foremkę do nagrzanego na 200ºC piekarnika i podpiecz spód przez 10 minut na złoty kolor.

Upieczony spód wyjmij z piekarnika. Zmniejsz temperaturę do 175ºC. Cukinię pokrój na talarki i grilluj lub usmaż na patelni. Oliwki i suszone pomidory pokrój. Ułóż plasterki cukinii w dwóch rzędach na spodzie tarty. Środek wypełnij oliwkami, pomidorami i pokruszonym serem.

Wymieszaj jajka ze śmietaną, solą, czarnym pieprzem i oregano. Wylej na wierzch tarty i wstaw do gorącego piekarnika. Piecz tartę przez 30 – 35 minut. Wyjmij upieczoną tartę, odczekaj 10 minut za nim pokroisz tartę na kawałki. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation