Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

gotowanie

Ratatouille

Przepis na ratatouille:

(użyłam naczynia żaroodpornego o wymiarach 24-24 cm)

1 średnia cukinia
1 średniej wielkości kabaczek kabaczek
1 bakłażan
3 pomidory
sos:
puszka pomidorów (330 ml)
1 cebula
łyżka posiekanego tymianku
1/2 łyżeczki soli
3-4 łyżki oliwy z oliwek

do ratatouille warto wybierać warzywa o zbliżonych kształtach (długość i grubość), pokrojone plasterki będą ładniej wyglądały

Przygotować sos:
Pomidory z puszki wlać do garnka, razem z sokiem, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i sól – odparować 10 minut na średnim ogniu mieszając od czasu do czasu. Sos powinien zgęstnieć. Dodać tymianek i gotować jeszcze 2-3 minuty. Sos zmiksować blenderem i rozsmarować na dnie naczynia żaroodpornego.
Cukinię, kabaczka i bakłażana (najlepiej by były o zbliżonym do siebie kształcie) pokroić na 2-3 milimetrowe plasterki.Pomidory sparzyć i także pokroić, nieco grubiej.
Układać na przemian plasterki warzyw na warstwie sosu. Posmarować oliwą, przykryć folią lub papierem do pieczenia przyciętym do wymiarów formy i zapiekać prze 35- 40 minut w 180 stopniach.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation