Kuchnia

"Kociołek"

Pierś z indyka z żurawiną i mozzarellą w boczku
Składniki:

ok. 1 kg fileta z piersi indyka

kilka łyżek dżemu żurawinowego

1 op. mozzarelli (u mnie light)

kilka cienkich i długich plasterków boczku wędzonego

1/4 szklanki bulionu drobiowego

1 cebula

garść żurawiny suszonej



Marynata:

6 łyżek oliwy z oliwek

sok z połowy cytyny

1 łyżeczka miodu

1 ząbek czosnku przeciśnięty

sól, pieprz, słodka papryka, majeranek



Mięso umyć,wysuszyć i rozbić do uzyskania prostokątnego kształtu. Składniki marynaty połączyć, zalać nią indyka i wstawić do lodówki na kilka godzin, u mnie leżało całą noc.

Mięso wyjąć z marynaty, rozsmarować na środku dżem, poukładać wzdłuż plasterki mozzarelli i zwinąć roladę. Na górze poukładać plasterki boczku i związać mięso nicią (można użyć również wykałaczek). Mięso wraz z resztą marynaty przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać gorący bulion (można zalać wrzątkiem i potem dodać trochę kostki drobiowej), pokrojoną na ósemki cebulę i garść suszonej żurawiny. Całość piec w piekarniku w 180 stopniach przez ok. 1,5 godziny (należy sprawdzać czy się boczek za bardzo nie przypieka). W trakcie pieczenia polewać sosem. Przed podaniem należy zdjąć nić i wyjąć wykałaczki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation