Kuchnia

Konfitury przetwory

Syrop ze stokrotek

http://wmojejmalutkiejkuchni.blogspot.com/2012/07/syrop-ze-stokrotek.html



SKŁADNIKI:
stokrotki 250 g
cytryna 1 szt
cukier biały 300 g
woda gorąco 800 ml






PRZYGOTOWANIE:
Kwiaty stokrotek pozbawić ogonków. Przepłukać dwukrotnie zimna wodą. Sprawdzić dokładnie czy nie mają robaczków. Przełożyć do słoiczka, dzbanka lub tak jak ja do czajniczka z sitkiem do parzenia kawy. Cytrynę dokładnie umyć w ciepłej wodzie. pokroić w plasterki. Przełożyć do stokrotek. Całość zalać gorącą wodą. Pozostawić na 24 h pod przykryciem. Następnie odcedzić cały płyn do rondelka. Tu świetnie sprawdza się mój czajniczek, gdyż ma bardzo drobna siateczkę i nic nie przedostanie się do płynu. Dodać cukier i gotować na małym ogniu około 1 1/2 godziny. Syrop ma zgęstnieć. Syrop przelać do buteleczek lub słoiczków i pozostawić do ostygnięcia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation