Kuchnia

Dietetycznie

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość: Dietetyczna tarta z serem na słodko

Składniki:
masa serowa:

300g sera chudego białego Emilka
2 jajka
1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru
aromat śmietankowy/waniliowy
20 (rozkruszonych) tabletek STEWII/fruktoza

Spód:

6 łyżek otrębów
4 łyżki mleka 0,5%
1 jajko
1 łyżeczka kakao
4 (rozkruszone) tabletki STEWII/fruktoza
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:
Spód:

Jajko roztrzepujemy, dodajemy otręby, mleko, kakao, proszek do p., STEWIĘ i mieszamy
masę odstawiamy na bok na około 10-15 minut aż otręby spęcznieją

Masa serowa:

Wszystkie składniki na masę miksujemy

Cała tarta:

Ciasto otrębowe wykładamy na dość małą (około 20cm średnicy) okrągła blaszkę pokrytą papierem do pieczenia
wkładamy do piekarnika na około 10 minut, temperatura 200 stopni,
po upływie 10 minut wyciągamy ciasto i rozsmarowujemy na nim masę serową, tak, żeby od brzegu zostało około 0,5cm samego ciasta
wstawiamy ponownie do piekarnika, obniżając temperaturę do 180 stopni i pieczemy przez około 20 minut
pozostawiamy w piekarniku do wystygnięcia, podajemy zimny
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation