Kuchnia

dieta

Sernik NIC, puszysty niczym wiedeński, rośnie, i nie opada... Czy to możliwe? Możliwe, mogę z czystym sumieniem powiedzieć, ze babciny sernik został przerobiony i skrojony na miarę Dukana!

Składniki:

500 g serka typu turek lub beztłuszczowy jak Emilki
5 jajek ( osobno białka i żółtka)
2 - 3 łyżki słodzika
można wzbogacić sernik aromatem lub wanilią
Białka z nuta soli ubijam na sztywną pianę. Żółtka ucieram ze słodzikiem aż do uzyskania jasnego koloru, gdy sa juz dobrze utarte, dodaje ser i ewentualnie dodatki jak wanilia czy aromat. Całość miksuje z utartymi żółtkami. Teraz majstersztyk, do masy serowej dodaje pianę z białek i delikatnie mieszkam, uważając by masa nie opadała.

Masę wykładam do formy ( preferuje wylożenie jej ku pewności papierem do pieczenia) i pieke Uwaga to ważne! Aż 100-110 minut w 130*C. To właśnie czas i temperatura decydują o puszystości sernika nic.

Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation