Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

Pyszności

PALUCHY CZOSNKOWO-SEROWE.

Składniki: na dużą porcję.

- 1 kg mąki
- duża kostka drożdży
- 2 łyżki cukru
- 2 szklanki ciepłego mleka
- 2 jajka
- olej
- żółty ser

Dodatkowo:

- szynka lub chudy boczek

Mikstura czosnkowa:

- 2 jajka
- oleju tyle ile roztrzepanych widelcem jaj
- kilka rozgniecionych ząbków czosnku
- spora ilośc ziół prowansalskich


W bardzo dużej misce wymieszać pokruszone drożdże z 2 łyżkami mleka, 2 łyżkami cukru ,2 łyżkami mąki i pozostawić do wyrośnięcia.
Następnie dodać resztę mąki, mleka, jajka i wyrobić ciasto, na koniec dodać oliwę w takiej ilości ,aby ciasto odchodziło nam od rąk. Pozostawić do wyrośniecia.
Brać po małym kawałku ciasta, rozwałkować i kroić na paski (dł.2-3 cm - szer.min.10cm.)
Każdy pasek posmarować miksturą czosnkową.
Nastepnie paski złożyć na poł (częścia pomalowaną) i chwyciwszy z dwóch końców zwinąć w rulon w przeciwległych kierunkach.
Każdy zrulowany pasek, posmarować ponownie miksturą a na wierzch ułożyć małe kawałki żółtego sera.

Piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach C, przez 20 min.
Tuż po wyjęciu z pieca każdą bułeczkę obsypuję delikatnie gruboziarnistą solą.
Podawać z sosem czosnkowym lub ketchupem ,również jako dodatek do potraw grilowych.

Wersja wzbogacona:

W wersji delux do każdej bułeczki przed złożeniem, wkładamy cienki plasterek szynki lub chudego boczku a dopiero pozniej roluje.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation