Kuchnia

Grill

drobiowe szaszłyki i tartinki szpinakowe z hummusem
drobiowe szaszłyki i tartinki szpinakowe z hummusem
przezredakcja, 16 listopada 2012

składniki
oliwa z oliwek -
piersi z kurczaka - 2 – 3
brązowy cukier - 2 łyżeczki
sok z połowy cytryny -
przyprawy: - po łyżeczce soli, papryki, wyciśniętego czosnku, pieprzu, rozmarynu, pieprzu cayenne i zmielonej gorczycy.
hummus - 2- 4 opakowania
pestki dyni - szklanka
wytrawne spody do babeczek - 18 sztuk
świeży szpinak - 300 g
pęczek szczypiorku -
rzodkiewki - 3-4 sztuki
oliwa z oliwek - 3 łyżki
sok z połowy cytryny -
sposób przygotowania
liście szpinaku myjemy, przelewamy wrzątkiem, po wystudzeniu siekamy. dodajemy posiekany szczypiorek i drobno pokrojoną rzodkiewkę. wlewamy oliwę, sok z cytryny i hummus. dokładnie całość mieszamy i doprawiamy solą. powstały farsz wykładamy do babeczek. pierś z kurczaka kroimy w paski o grubości ok.3 cm. w misce przygotowujemy marynatę z oliwy, przypraw i soku z cytryny. paski kurczaka umieszczamy w marynacie na przynajmniej poł godziny. po upływie tego czasu kurczaka nadziewamy na patyczki i grillujemy z obu stron. kiedy są już gotowe, na każdy patyczek nadziewamy dodatkowo po kawałku marynowanej papryki (można użyć świeżej i upiec ją wraz z drobiem) i po 1 -2 czarne oliwki. całość dania posypujemy uprażonymi pestkami dyni. szaszłyki podajemy z wytrawnymi babeczkami oraz z hummusem w trzech smakach whomus trio jako dipem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation