Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Tradycyjny pleśniak

Składniki:

3 szklanki mąki
250 g margaryny Kasi
4 jajka (osobno żółtka i białka)
1 słoik dżemu porzeczkowego lub dżemu z owoców leśnych
3/4 szklanki cukru
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia


Mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder, żółtka i margarynę zagnieść na kruche ciasto. Zrobić kulkę i podzielić na dwie części, następnie jedną część na kolejne dwie. Jedną dużą i jedną małą owinąć folię i włożyć do lodówki. Drugą małą część zagnieść z kakao i również schować do lodówki. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 C.
Następnie ubić białka z cukrem na sztywną pianę.
Po ok. 30 minutach wyjąć ciasto z lodówki, duże ciasto wyłożyć do prostokątnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować je dżemem. Na dżem, "skubać" kawałki ciasta czekoladowego odrywając po kawałeczku i równomiernie układając. Następnie wylać pianę i również równomiernie rozsmarować. Na wierzch "skubać" białą część ciasta tworząc kruszonkę.

Piec ciasto ok. 40-45 min.
Gdy ostygnie można je posypać cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation