Kuchnia

przetwory

MojeTworyPrzetwory: Konfitura czereśniowo-lawendowa


Składniki:
2 kg ciemnych czereśni
0,80 kg cukru trzcinowego
około 20 gałązek świeżej lawendy

Przygotowanie:
czereśnie umyć, wydrylować, zasypać połową cukru, odstawić na 2-3 godziny
lawendę opłukać, poobrywać kwiatki
po czasie, jak czereśnie puszczą sok, same owoce umieścić w garnku z grubym dnem, dodać resztę cukru i je przesmażyć około 15-20 minut na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, żeby się nie przypaliły
dodać kwiatki lawendy i smażyć kolejne 15-20 minut
jak osiągną oczekiwaną przez nas gęstość - akurat ja tu mam je bardzo gęste - odparowane od soków - włożyć do czystych i suchych słoików, zakręcić, zostawić do wystygnięcia
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation