Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Elinowy Podziomnik: Owsianka piankowa z naturalną wanilią...

Skład (porcja dla 2 osób):
2 jajka (osobno białka i żółtka)*
85g płatków i otrębów owsianych
300 (plus około 100 rano) ml mleka (u mnie 2%)
cukier i inne słodziło (u mnie stewia)
laska wanlii

Sposób przygotowania

Owsiankę podstawową ugotowałam wieczorem. Zwykłą owsiankę z laska wanilii, (strączek wanilii należy rozciąć i gotować razem z owsianką – do rana owsianka będzie pysznie waniliowa). Taka tylko z odrobina soli, odrobina cukru (u mnie stewii). Odstawiłam na noc.
Rano natomiast wykonałam „preludium do omletu”, czyli ubiłam białka na sztywno z odrobiną soli. Następnie zmieszałam je z żółtkami i łyżką cukru, tworząc piankowy kogel-mogel.

Pogrzałam owsiankę z wanilią dodając mleko. Wyjęłam waniliowe strączki i po zdjęciu z gazu, zmieszałam z piankowym koglem-moglem.
Owsianka wyszła tak pyszna, ze trudno opisać. Bardzo lekka, bardzo piankowa i puszysta.
Objętościowo z podanych składników spokojnie wyszła by owsianka dla jeszcze jednej osoby.
I wierzcie mi lub nie, ale bardzo smakowała nawet mojemu chłopakowi, który w każdej inne sytuacji na samą myśl o zjedzeniu nieprzetworzonych jajek zwiewa z kuchni.

*Co do jajek - owsianka spokojnie wyszłaby również z użyciem tylko jednego dużego jajka. Ja wykorzystałam dwa ponieważ chciałam sprawdzić jak to wyjdzie w proporcji – jedna porcja-jedno jajko (większość z was gotuje jedną miseczkę owsianki). Przy dwóch jajkach pianki jajecznej wychodzi bardzo dużo. Ja nie z użyłam całej (nie narzekam – resztę mogłam spałaszować bez owsianki) a i tak owsianka nie chciała zmieścić się w miseczkach. Myślę że optymalną proporcją dla naprawdę puchatej owsianki są 2 jajka na 3 miseczki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation