Kuchnia

Zupy, bigos, leczo...

Pikantna zupa pieczarkowa z kurczakiem i cebulą

Porcja 495g 139 kcal
Porcja 100g 28 kcal

Przepis na porcję dla 2 osób:


600 ml wody
1/2 małej marchewki
1/2 małej pietruszki
1/2 sporej cebuli
120 g pieczarek
100 g piersi z kurczaka
2 łyżki makaronu typu zacierki (20g)
odrobina pikantnej papryki
świeżo zmielony pieprz
1/2 łyżeczki majeranku
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki masła klarowanego
2 łyżki jogurtu naturalnego
* 1/3 kostki grzybowej dobrej jakości

Kurczaka kroimy w cieniutkie paseczki, nacieramy szczyptą soli, ostrą papryką i majerankiem.
Pieczarki obieramy, kroimy w plastry i podsmażamy wraz z mięsem na rozgrzanej patelni z odrobiną masła dla aromatu.

Połówkę cebuli kroimy w plastry, które następnie przekrawamy raz jeszcze na pół i układamy na papierze do pieczenia. Blaszkę wkładamy do nagrzanego piekarnika i kilka minut pieczemy przy włączonym termoobiegu, aż cebula zacznie się wyraźnie przypiekać.

W między czasie w garnku gotujemy wodę, wrzucamy do niej marchew i pietruszkę (posiekaną lub tak jak u mnie utarta na dużych oczkach tarki), w tym momencie dodajemy również kawałek kostki z bulionem grzybowym (*nie jestem fanką kupionych bulionówek w zupach jarzynowych, natomiast nie mogę odmówić sobie odrobiny dodatku kostki grzybowej, która jednak nadaje mocnego aromatu - należy jednak zwrócić uwagę, aby była to kostka w miarę możliwości jak najmniej przepełniona dodatkami oraz oczywiście bez glutaminianu sodu - możemy w zamian użyć np suszonych grzybów).

Do gotującego się wywaru wrzucamy zawartość patelni oraz podpieczoną cebulkę i gotujemy kilkanaście minut, po czym dodajemy zacierki i zostawiamy na małym ogniu pod przykryciem jeszcze 15 minut.

Następnie nakładamy 2 łyżki jogurtu do kubeczka/szklanki, po czym dodajemy do niego 2-3 łyżki zupy, mieszamy i wlewamy do garnka.

Pod sam koniec dodajemy odrobinę soli do smaku (wystarczy około 1/3 łyżeczki) oraz świeżo zmielony pieprz w preferowanych ilościach :-)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation