Kuchnia

przepisy

Klasyczne węgierskie leczo

Składniki

1 i 1/4 kg papryki (może być kolorowa)
60 dag pomidorów
2 średnie cebule
5 dag wędzonej słoniny lub boczku (w kawałku)
10 dag parówek lub cienkiej kiełbasy
łyżeczka mielonej papryki
4 łyżki oleju
sól

Etapy przygotowania

Cebule obrać, pokroić w półkrążki. Papryki umyć, oczyścić, pokroić w paski. Pomidory sparzyć, obrać, pokroić w kostkę.

Słoninę stopić, skwarki wyjąć. Wlać olej, rozgrzać, zeszklić cebulę. Dodać pomidory, oprószyć papryką i chwilę dusić.

Ogień zmniejszyć, dodać paprykę, przyprawić solą, przykryć i dusić około 20 minut.

Parówki pokroić w plasterki, dodać do leczo na kilka minut przed końcem duszenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation