Kuchnia

pyszoota

kuchennyblat.pl
Składniki:

300 g świeżego, jajecznego penne
100 g czarnych oliwek, przekrojonych na pół
10 medalionów z bekonu (200 g)
1 brokuł, tylko różyczki
280 ml śmietany 18% do gotowania
2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
2 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plaserki
1 łyżka oliwy z oliwek
1/2 pęczka zielonej pietruszki, posiekanej
2 łyżki płatków parmezanu
sól morska i świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 200°C (180°C z termoobiegiem).
Bekon układamy na blasze do pieczenia, wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 15 - 20 minut, aż stanie się złoty i chrupiący na brzegach. Wyjmujemy z piekarnika i kroimy na mniejsze kawałki.
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzamy.
W dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę z czosnkiem. Smażymy przez 2 - 3 minuty. Dodajemy różyczki brokuła pokrojone na mniejsze kawałki, zalewamy śmietaną i dodajemy sok z cytryny.
Gotujemy na małym ogniu przez 8 -10 minut aż brokuły staną się lekko miękkie, ale wciąż al-dente.
Dodajemy bekon i oliwki, dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą morską i pieprzem.
Gotujemy jeszcze przez 2 minuty.
Przekładamy odcedzony makaron na patelnię, dokładnie mieszamy z sosem i gotujemy jeszcze chwilę, aż penne będzie gorące.
Rozdzielamy na 2 talerze, posypujemy posiekaną pietruszką i parmezanem, serwujemy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation