Kuchnia

Muffinki i babeczki

Muffinki z rabarbarem i cynamonem



Składniki na 12 muffinek:

2,5 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
1 płaska łyżeczka cynamonu
120 g roztopionego masła
2 jajka
250 ml maślanki
300 g pokrojonego rabarbaru


Mąkę, cukier, cynamon i proszek mieszamy w jednej misce. W drugiej łączymy ze sobą masło, jajka i maślankę. Do składników suchych dodajemy składniki mokre i mieszamy je niedbale, tylko do połączenia składników i dodajemy rabarbar. Formę do muffinek wykładamy papilotkami i napełniamy ciastem do ¾ wysokości. Pieczemy w temperaturze 200 stopni 20 minut. Ponieważ rabarbar jest kwaśny, po wystudzeniu można je posypać cukrem pudrem z dodatkiem cynamonu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation