Kuchnia

Tarty

Ciasto:

250 g mąki
100 g masła
szczypta soli
1/2 łyżeczki mielonego kuminu
1-2 łyżeczki wody


Nadzienie:

75 dag cebuli pokrojonej w plastry
kilka pokrojonych ząbków czosnku
4 jajka
3 łyżeczki brązowego cukru
300 ml śmietany min. 18%
po 1/2 łyżeczki mielonego imbiru, kuminu, garam masala, kurkumy
sól, pieprz



Foremka do tarty 30tka


Składniki ciasta dokładnie połączyć, zagnieść szybko elastyczne ciasto, wylepić nim posmarowaną masłem lub wyłożoną papierem formę i wstawić do lodówki na min. 30 min. Następnie podpiec
w temp. 190 st. C ok 15 min.
W tym czasie podsmażyć na oliwie przyprawy, dodać cebulę, czosnek i cukier. Dusić ok 15 min. aż cebula będzie miękka.
W misce wymieszać dokładnie jajka ze śmietaną, solą i pieprzem.
Na podpieczony spód wyłożyć nadzienie cebulowe i zalać masą jajeczną.
Całość piec jeszcze 40 min.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation