Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

gotowanie

"kotleciki"ziemniaczane faszerowane szynką i serem

♦ ½ kg ziemniaków
♦ 1 łyżka masła
♦ ok. 10-15 dag wędzonego boczku
♦ pół pęczka szczypiorku
♦ pół pora
♦ ok. 10 dag sera żółtego
♦ 1 jajko
♦ 4-5 łyżek mąki
♦ sól, pieprz

PANIERKA:

♦ 2 jajka
♦ sól, pieprz, papryka słodka mielona
♦ bułka tarta

♦ olej do smażenia
Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze kawałki, ugotować. Jeszcze ciepłe utłuc tłuczkiem do ziemniaków, dodać masło i wymieszać.

Szczypiorek i pora posiekać, dodać do masy ziemniaczanej.

Boczek pokroić w drobną kostkę, przesmażyć, ostudzić i dodać do ziemniaków.

Ser starkować na tarce o grubych oczkach, dodać do całości. Przyprawić solą i pieprzem. Na końcu wbić jajko i wsypać mąkę, całość wyrobić, w razie potrzeby dosypać mąki.

Jajka roztrzepać, przyprawić.

Z masy ziemniaczanej formować kulki, obtaczać najpierw w jajku, następnie w bułce tartej. Smażyć na złoto na rozgrzanym oleju.

Podawać z sosem czosnkowym i ulubioną surówką.

♣ Boczek można zastąpić szynką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation