Kuchnia

przetwory

"Domowy sok z czarnego bzu"

Ważna wskazówka - jeśli na kiści zdarzą Wam się zielone, niedojrzałe kuleczki - koniecznie je usuńcie i wyrzućcie, są trujące.

Składniki:

3 kilogramy owoców czarnego bzu (koniecznie tylko i wyłącznie czarnych)
1 kg cukru
1,5 litra wody

5 butelek 0,5l



Przygotowanie:

Czarny bez to bardzo popularne drzewo w naszym kraju i rośnie w zasadzie na każdym kroku, ale jak to z najlepszymi przetworami bywa - ważne by znaleźć je w miejscu jak najbardziej oddalonym od drogi.

Kraków to strasznie gorące miasto, więc wszystko dojrzewa tutaj o wiele szybciej - dlatego też bez już jest dojrzały, pełen soku i gotowy do przerabiania. ;)

Zebrane kiście należy dokładnie umyć chłodną wodą, bardzo delikatnym strumieniem. Następnie widelcem (chyba, że ktoś preferuje męczyć się ręcznie przez kilka godzin) trzeba ściągać kuleczki, najlepiej od razu do garnka. Kiedy wszystkie już będą obrane i pojedyncze gałązki usunięte, zalewamy całość wodą.

Gotujemy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając (baaardzo lubi wykipieć) przez dwie godziny. Następnie kiedy owoce już popękają dosypujemy kilogram cukru i gotujemy kolejne dwie godziny. Sok nie będzie gęsty, ale będzie miał bardzo intensywny kolor i smak.

Całość przelewamy przez gęste sitko i owoców nie wyrzucamy - przydadzą się na dżem. ;)

Soku nie pasteryzowałam, wystarczy trzymać go w umiarkowanie chłodnym i koniecznie zaciemnionym miejscu.

Doskonały na przeziębienia lub bóle głowy. ;)

A z kwiatów, poprzedzających owoce można wyczarować nalewkę. ;)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation