Kuchnia

jedzonko

Ziemniaki z krewetkami

Składniki

25 dag krewetek w zalewie
2 łyżki masła
25 dag grzybów
grzybów
1 szklanka sosu śmietanowego
7-8 ziemniaków
2 łyżki mąki
sól

Sposób przygotowania

Krewetki osączamy z zalewy (zalewę zachowujemy) i dusimy przez moment na jednej łyżce masła. Oddzielnie, na pozostałym maśle, smażymy pokrojone grzyby. Sos śmietanowy doprawiamy zalewą z krewetek. Obrane ziemniaki pieczemy w piekarniku do miękkości (ok. godziny). Gdy ostygną, ścinamy wierzch i wydrążamy miąższ (można go użyć do innej potrawy). Wydrążone bulwy układamy w brytfannie lub w rondlu. Do każdego ziemniaka wlewamy łyżkę sosu śmietanowego. Krewetki i grzyby mieszamy z resztą sosu (kilka łyżek zostawiamy) oraz z mąką, doprawiamy solą i napełniamy tą masą ziemniaki. Wierzch każdej faszerowanej bulwy polewamy resztą sosu. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy, aż sos się zrumieni. Podajemy na gorąco.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation