Kuchnia

Ciasta, torty i desery

michał muskała – zupa melonowo – miętowa z grejpfrutem oraz delicja waniliowa z truskawkami i borówkami

michał muskała – zupa melonowo – miętowa z grejpfrutem oraz delicja waniliowa z truskawkami i borówkami



skŁadniki:

kruche ciasto z szafranem i brązowym cukrem

200 g mąki

115 g schłodzonego masła

50 g brązowego cukru

dwie łyżki bardzo zimnej wody z rozpuszczoną szczyptą szafranu

szczypta soli

sposÓb przygotowania:

masło pokroić w drobną kostkę, dodać do mąki. połączyć przy pomocy widelca, dodać cukier. na koniec dodać wodę z szafranem, sól, bardzo szybko zagnieść, zawinąć w folię spożywczą, odstawić do lodówki.



nastawić piekarnik na 180 stopni c.



krem waniliowy

2 żółtka

4 łyżki cukru miałkiego

laska wanilii

100g serka mascarpone

Żółtka dobrze ubić z miałkim cukrem (lub cukrem pudrem). dodać ziarenka z rozciętej laski wanilii i mascarpone. dalej ubijać, aż krem będzie delikatny i puszysty.



ciasto kruche rozwałkować nie za cienko. wykrawać równe prostokąty.

piec do czasu, aż będą rumiane.

ostudzone ciastka smarować kremem, układać przekrojone w ćwiartki truskawki (można osłodzić, ustawiać na sztorc). na truskawkach ułożyć kolejne ciasto smarując je lekko kremem również od spodu, by trzymało się owoców.



zupa melonowo-miętowa

skŁadniki:

słodki, dojrzały melon

mały pęczek mięty

sok z połowy limonki

odrobina soli

sposÓb przygotowania:

składniki zblendować.

wyfiletować grejpfruty, zalać zupą i posypać po wierzchu zmielonym czarnym pieprzem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation