Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

Przetwory domowe

Dżem z czerwonej porzeczki z kokosem
Składniki : ( z tej porcji wychodzi jeden słoik)

1/2 kg czerwonej porzeczki
400 g cukru ( dałam 200 g)
2 łyżki wiórków kokosowych
Owoce oczyszczamy, przekładamy do garnka, smażymy. Kiedy puszczą sok dodajemy cukier , mieszamy żeby cukier się rozpuścił i dalej smażymy do uzyskania odpowiedniej przez nas konsystencji. Ja zawsze przyśpieszam sobie ten proces i blenderuje owoce, szybciej wtedy zaczyna gęstnieć. Jeśli chcecie kawałki owoców w dżemie, wyjmijcie np. szklankę owoców, resztę potraktujcie blenderem a potem dodajcie owoce i dalej smażcie.

Gotowy dżem zdejmujemy z ognia, dodajemy 2 łyżki wiórków kokosowych, przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation