Kuchnia

Kulinaria

Pizza na pełnoziarnistym cieście - przepis ze strony abcdieta:
Do przygotowania ciasta na pizzę potrzebujesz:
1 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej (ja wymieszałam mąkę pszenną z mąką żytnią, pół na pół
ulubione przyprawy (bazylia, zioła prowansalskie, oregano)
15 g drożdży
1/3 szklanki mleka
pół łyżeczki brązowego cukru
łyżkę oliwy z oliwek
wodę
sól

Dodatki do pizzy:

100g sera żółtego lub mozzarella
sos pomidorowy
puszka tuńczyka w sosie własnym
rukola
pomidorki koktajlowe
bazylia
1/2 cebuli

Przygotowujemy rozczyn. Mleko podgrzewamy, ale nie zagotowujemy (ma być ciepłe, a nie gorące). Do drożdży dodajemy pół łyżeczki brązowego cukru i zalewamy mlekiem. Odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy przyprawy (podczas przesiewania mąki pełnoziarnistej w sitku zostają grubsze cząstki, które także dodajemy do mąki, bo to samo zdrowie. Przesiewamy po to, aby ciasto było puszyste ;)). Następnie dodajemy oliwę z oliwek, rozczyn i ciepłą wodę. Ciasto zagniatamy (ok. 15 minut). Ma być gładkie i sprężyste. Formujemy kulkę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około 30 minut). W tym czasie przygotowujemy dodatki. Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki, a cebulę w piórka. Tuńczyka odsączamy z wody. Ser trzemy na tarce.
Wyrośnięte ciasto kładziemy na stolnicę i rozwałkowujemy. Brzegi ciasta zaginamy do środka. Ciasto smarujemy sosem pomidorowym, układamy na nim ser i dodajemy przygotowane dodatki za wyjątkiem rukoli i bazylii. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC i pieczemy około 25 minut (spód pizzy ma być zarumieniony). Po upieczeniu pizzę dekorujemy liśćmi bazylii i rukoli.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation