Ogród

pod gołym niebem...., ogrod, balkon i kwiaty, calm spaces

Składniki:
500 g fasoli Jaś
350 g kiełbasy wiejskiej
150 g boczku wędzonego
1 puszka pomidorów w zalewie
2 cebule
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka cząbru
1 łyżeczka papryki słodkiej
sól, cukier i pieprz
papryka ostra do smaku
natka pietruszki lub świeże zioła
koncentrat pomidorowy domowy wg uznania
Wykonanie

Fasolę namoczyć na noc.
Następnego dnia odlać wodę w której moczyła się fasola i zalać świeżą nieco powyżej poziomu fasoli. Wsypać po pół łyżeczki cząbru i majeranku i gotować fasolę na małym ogniu.
Boczek pokroić w słupki. Kiełbasę na plasterki. Czosnek obrać i posiekać. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Do gotującej się fasoli dodać kilka słupków boczku i czosnek.
Na patelni wytopić tłuszcz z reszty boczku. Usmażyć na nim cebulę i kiełbasę. Dodać wszystko do gotującej się fasoli, kiedy będzie już prawie miękka. Dodać pomidory i zioła, gotować do miękkości fasoli. Doprawić solą, pieprzem, ostrą papryką i cukrem, zagęścić koncentratem pomidorowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation