Kuchnia

Muffins & Macarons & Tartelin

Czekoladowe babeczki z malinami


Sposób przygotowania

Babeczki:

1 jajko

25g drobnego cukru

25g mąki pszennej

1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki kakao

25 g gorzkiej czekolady, startej

1 łyżka cukru waniliowego

Białko ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypujemy cukier, ciagle ubijając. Dodajemy żółtko i nadal ubijamy. Do masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i na koncu wsypujemystartą czekoladę. Delikatnie mieszamy, tak zeby piana nie opadla.

Masę przekładamy do formy na muffiny wyłożonej papierowymi papilotkami.

Pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 st.C.

Krem:

100g serka mascarpone

25ml śmietany kremówki

1 łyżka cukru pudru

½ łyżki cukru waniliowego

Dodatkowo:

Garść malin

Starta czekolada do posypania babeczek

Składniki na krem miksujemy.

Upieczone babeczki dekorujemy masą, malinami i startą czekoladą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation