Kuchnia

czeko czeko czekolada

Murzynek z konfiturą wiśniową i polewą czekoladową

Składniki:

125 g masła
100 g gorzkiej czekolady, posiekanej
300 g konfitury wiśniowej
120 g drobnego cukru
2 duże jajka, roztrzepane
150 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Do naczynia przesiać mąkę pszenną, proszek do pieczenia, odstawić.

W garnuszku roztopić masło. Dodać posiekaną czekoladę, zdjąć z palnika, wymieszać do jej roztopienia i otrzymania gładkiej masy. Przelać do większego naczynia. Dodać konfiturę, cukier, sól, jajka. Wymieszać widelcem tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Stopniowo dodawać mąkę, mieszając tylko do jej połączenia się z czekoladową masą.

Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem i obsypać delikatnie mąkę. Przelać do niej ciasto. Piec w temperaturze 180ºC przez około 50 - 60 minut, lub dłużej, do tzw. suchego patyczka.

Wyjąć, polać polewą czekoladową, ozdobić wiśniami z syropu.



Polewa czekoladowa:
100 g mlecznej czekolady
80 g śmietany 18% (ważne, aby była w temperaturze pokojowej)


Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodawać małymi porcjami śmietanę i mieszać do połączenia się składników. Po lekkim ostudzeniu polać wierzch ciasta.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation