Książka

CIASTA

Ciasto ptysiowe
Składniki:
250 ml wody
250 g mąki
100 g masła
4 jaja
1 łyżka cukru lub 0,5 łyżeczki soli

Przygotowanie:
Ciasto: Zagotuj wodę z masłem, wrzuć mąkę, odrobinę soli łyżkę cukru (lub sól), mieszaj cały czas podgrzewając garnek. Ściągnij go z ognia gdy ciasto trochę „wyschnie” (czyli nie będzie przyklejało się do łyżki) dodaj jaja, wymieszaj. Za pomocą rękawa cukierniczego formuj na blasze małe ptysie. Piecz około 30 minut w temperaturze 190 stopni.

Truskawkowy tort ptysiowy
Składniki:
600 g truskawek
350 ml mleka
200 g śmietanki 30%
100 g drobnego cukru
30 g mąki ziemniaczanej
3 żółtka
Porcja ciasta ptysiowego
Laska wanilii

Przygotowanie:
Ciasto ptysiowe włóż do rękawa cukierniczego. Na papierze do pieczenia uformuj 3-4 krążki ciasta (pamiętaj o zachowaniu odstępów bo ciasto w piekarniku urośnie). Piecz około 2-5 minut w temperaturze 180 stopni. W międzyczasie przygotuj krem waniliowy:
Mleko podgrzej z rozkrojoną laską wanilii. Żółtka ubij z cukrem i mąką. Gdy mleko się podgrzej przelej je do naczynia z żółtkami , wymieszaj a następnie masę z powrotem umieść w garnku. Podgrzewaj na małym ogniu aż całość zgęstnieje. Wtedy przełóż masę do płaskiego naczynia, przykryj folią i umieść w lodówce aby wystygła.
Na ostudzone blaty ciasta nałóż warstwę kremu, truskawek, na to ciasto, krem, truskawki… Całość udekoruj bitą śmietana i truskawkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation