Kuchnia

Serniki

SERNIK BRZOSKWINIOWY NA OWSIANYM SPODZIE
1 kg sera mielonego
1 budyń waniliowy bez cukru (proszek)
40 kropli Stevii
1 łyżka ekstraktu waniliowego
4 łyżki śmietany 9-12%
4 jajka
2 łyżki skrobi/mąki kukurydzianej
duża puszka brzoskwiń

na spód:
75 g roztopionego masła
100 g ciasteczek owsianych
60 g płatków owsianych

Ciasteczka rozgniatamy w misce, mieszamy z płatkami owsianymi. Dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło, mieszamy. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy tłuszczem. Na dno wysypujemy ciasteczka i dokładnie je ugniatamy. Tortownicę wstawiamy do lodówki, a w tym czasie przygotowujemy masę serową.

Ser miksujmy ze śmietaną, słodzikiem, budyniem, mąką kukurydzianą i ekstraktem waniliowym. Dodajemy po jednym jajku, krótko miksując.

Połowę brzoskwiń kroimy w plasterki, a resztę miksujemy blenderem na mus. Plasterki rozkładamy na owsianym spodzie, pozostały mus dzielimy na dwie części: jedną dodajemy do masy serowej i łączymy (mikserem lub łyżką). Wylewamy masę serową na przygotowany spód. Na wierzchu robimy kleksy z pozostałego musu brzoskwiniowego i robimy "zawijasy" patyczkiem do szaszłyków lub wykałaczką.

Sernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i pieczemy przez około 1 godzinę 20 minut. Studzimy powoli, uchylając drzwi piekarnika. Wstawiamy na całą noc do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation