Kuchnia

Słodkości

Oponki serowe |


Składniki (20 dużych oponek):
250g białego sera półtłustego
250g mąki pszennej
1 pełna łyżeczka sody oczyszczonej
3 łyżki cukru pudru
4 żółtka
4 łyżki gęstej kwaśniej śmietany
2 łyżki masła
1 łyżka rumu, spirytus lub octu
szczypta soli
+ tłuszcz do smażenia (np. olej rzepakowy)

Wykonanie:
Masło rozpuścić i przestudzić.
Mąkę przesiać do miski, dodać biały ser, sodę, żółtka, śmietanę, masło, rum (spirytus lub ocet), sól. Zagnieść ciasto, w razie potrzeby podsypać lekko mąką.

Odrywać ciasto porcjami, wałkować na grubość ok. 1-1,5cm.
Wykrawać szklanką duże kółka, a w środku zrobić małą dziurkę za pomocą kieliszka lub nakrętki. Pozostałe po wycięciu fragmenty ciasta zagnieść ponownie.
Proponuję przygotować sobie wszystkie oponki i dopiero rozpocząć smażenie.

Oponki smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
Posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy.
Najsmaczniejsze są jeszcze ciepłe.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation