Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Kruche paluszki z kminkiem
Kruche paluszki z kminkiem

Składniki:

150 g mąki pszennej, 100 g masła, szczypta cukru pudru, 1 żółtko, 1 jajko do posmarowania, 50 g kminku, sól

Przygotowanie:

Mąkę wymieszaj ze szczyptą cukru pudru i soli. Dodaj masło w kawałku i nożem posiekaj składniki, aż się połączą. Następnie dodaj żółtko, rozetrzyj palcami i ręcznie zagnieć ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.

Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość 6 mm, pokrój w cienkie paski i zwiń w paluszki długości około 10 cm. Paluszki ułóż na blasze wyłożonej pergaminem, posmaruj roztrzepanym jajkiem, oprósz solą i posyp kminkiem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz ok. 10 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation