Kuchnia

Napoje

Likier kokosowy z białą czekoladą
300 ml białego rumu
400 ml mleczka kokosowego
2 żółtka
1 łyżka cukru
2 tabliczki białej czekolady
Żółtka ubijamy z cukrem w między czasie podgrzewając w rondelku mleko kokosowe.

Gdy mleczko będzie już bardzo ciepłe (nie może się gotować) wlewamy do niego ubite żółtko i na bardzo małym ogniu mieszamy całość aż zacznie gęstnieć.

W następnej kolejności do rondelka wrzucamy pokruszoną czekoladę i wciąż intensywnie mieszamy do całkowitego jej rozpuszczenia, a następnie całość odstawiamy do ostygnięcia.

Gdy mieszanina się schłodzi dolewamy do niej rum i blenderujemy kilkanaście sekund (myślę, że mikser też by sobie poradził).

Likier przechowujemy w lodówce przez całą noc i przed zlaniem do butelki raz jeszcze miksujemy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation