Kuchnia

desery

Składniki:

Crêpes

100 g mąki pszennej,
25 g kakao,
1/4 łyżeczki miałkej soli morskiej,
1 łyżka miałkiego cukru,
2 średnie jajka, lekko utrzepane,
1 łyżka miękkiego masła plus trochę do smażenia,
300 ml tłustego mleka,
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (dałam migdałowy),

Krem chantilly

250 ml tłustej śmietany,
2-3 łyżki cukru pudru,
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
plus płatki migdałowe do posypania,
kandyzowana skórka pomarańczy (nie dałam)
całość można jeszcze polać sosem czekoladowym.

Wykonanie:

Ciasto na naleśniki:

Przesiać mąkę do miski, do tego kakao i sól – wymieszać z cukrem. W środku zrobić wgłębienie i wlac jajka, roztopione masło, mleko i ekstrakt waniliowy. Ubijac do uzyskania gładkiego ciasta (jednak nie za długo). Zostawić do odstania lub schłodzić w lodówce przez co najmniej 30 minut.

Krem chantilly:

Ubić na sztywno śmietanę z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Przykryć i wstawić do lodówki.

Aby usmazyć naleśniki, wstawić na średni ogień patelnię i wrzucić na nią kawałek masła. Kiedy się rozpuści rozprowadzić na całej powierzchni. Wlać porcję ciasta, rozprowadzić i smazyć około 1,5 minuty, aż ciasto się zestali, odwrócić na drugą stronę, smażyć minutę. Przełozyć na (ciepły) talerz i przykryć ręcznikiem kuchennym. Nalesniki przekładać papierem pergaminowym i przykrywać ręcznikiem.

Przed podaniem na nalesniku rozprowadzić warstwę kremu, złożyć na pół i jeszcze raz na pół w między czasie posypując płatkami migdałowymi. Wierzch nalesnika można polać sosem czekoladowym, posypać migdałami i kandyzowaną skórką pomarańczy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation