Kuchnia

na słodko

Jak zrobić tęczowe lody na patyku?

Rzeczy, które potrzebujesz:
9 łyżek wody, 2 łyżki cukru, 150g kiwi (obrane), 180g mango (bez skórki), 180g świeżych malin

Zacznij od przygotowania syropu cukrowego. W tym celu w małym rondelku wymieszaj cukier z wodą i doprowadź całość do wrzenia. Gotuj syrop przez około 4-5 minut na średnim ogniu, a następnie odstaw na bok.

Każdy rodzaj owoców osobno zmiksuj blenderem na puree. Umieść je w osobnych miseczkach. Syrop cukrowy rozdziel po równo na każdą z trzech porcji i wymieszaj z puree.

Puree z kiwi rozdziel między 5 małych plastikowych kubeczków. Umieść je na godzinę w zamrażalniku.

Teraz porozdzielaj między te same kubeczki puree z mango. Włóż lody do zamrażalnika na 20 minut, a następnie wbij w nie patyczki i schowaj do zamrażalnika na przynajmniej dwie godziny.

Na końcu umieść w kubeczkach puree z malin. Lody włóż do zamrażalnika na całą noc. Jeżeli następnego dnia będziesz mieć problemy z ich wyjęciem z kubeczków, opłucz je strumieniem ciepłej wody. Orzeźwiający deser gotowy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation