Kuchnia

przetwory

Marynowane czereśnie

Składniki:
- 1 kg jasnych czereśni
- 1 szklanka cukru
- 400 ml wody
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 1/4 szklanki octu winnego 6%
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy
- 3 goździki
- kawałek cynamonu
- 6 ziaren pieprzu
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie:
Ogonki owoców przyciąć do połowy. Owoce umyć, odsączyć i ułożyć w słoikach. Pieprz i ziele angielski zgnieść w moździerzu. Wodę, wino i ocet zagotować z dodatkiem miodu, cukru, skórki pomarańczowej i pozostałych przypraw. Wlać do słoików z czereśniami, zamknąć i pasteryzować 20 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation