Kuchnia

Przepisy!

Bryzol z duszona cebulka


Paula Andrzejewska
5 - mar - 2013
0 komentarzy

przepis na obiad

Wyznaję zasadę, że gdy brak pomysłu na obiad, to najlepiej sięgnąć po najprostsze rozwiązanie, które zwykle jest najlepsze. Nie trzeba przecież szukać za oceanem, aby trafić na smaczny przepis na obiad dla siebie i rodziny. Tym razem, dla odmiany skorzystałam z doświadczenia innych osób. Recepturę na „ten” bryzol wieprzowy otrzymałam od znajomej, która zachwalała go pod niebiosa.

Do wypróbowania tego konkretnego przepisu przekonała mnie smażona cebulka, którą wprost uwielbiam. Mogłabym ją zjadać prosto z patelni, zresztą Jacek też nigdy nie może się oprzeć :) . W tym konkretnym przepisie kotleciki niewiele różnią się od klasycznych mielonych, ale co ja Wam będę opowiadać, najlepiej sami zobaczcie.
Składniki dla 3 osób

500 g mięsa wieprzowego (szynka lub karkówka)
1 jajko
2 ząbki czosnku
2 cebule
mąka
olej do smażenia
sól
pieprz

Mój przepis na obiad po polsku

Zaczynamy od przygotowania mięsa, które należy posiekać nożem lub zmielić w maszynce o grubych oczkach. Następnie rozdrabniamy czosnek i mieszamy z mięsem, jajkiem, a do smaku dodajemy oczywiście pieprz i sól. Wszystko dokładnie mieszamy. Z powstałej masy formujemy płaskie placuszki, które należy obtoczyć w mące. Potem smażymy nasz bryzol wieprzowy na niewielkiej ilości oleju tak długo, aż zrobi się kruchutki i rumiany.


Paula Andrzejewska
5 - mar - 2013
0 komentarzy

przepis na obiad

Wyznaję zasadę, że gdy brak pomysłu na obiad, to najlepiej sięgnąć po najprostsze rozwiązanie, które zwykle jest najlepsze. Nie trzeba przecież szukać za oceanem, aby trafić na smaczny przepis na obiad dla siebie i rodziny. Tym razem, dla odmiany skorzystałam z doświadczenia innych osób. Recepturę na „ten” bryzol wieprzowy otrzymałam od znajomej, która zachwalała go pod niebiosa.

Do wypróbowania tego konkretnego przepisu przekonała mnie smażona cebulka, którą wprost uwielbiam. Mogłabym ją zjadać prosto z patelni, zresztą Jacek też nigdy nie może się oprzeć :) . W tym konkretnym przepisie kotleciki niewiele różnią się od klasycznych mielonych, ale co ja Wam będę opowiadać, najlepiej sami zobaczcie.
Składniki dla 3 osób

500 g mięsa wieprzowego (szynka lub karkówka)
1 jajko
2 ząbki czosnku
2 cebule
mąka
olej do smażenia
sól
pieprz

Mój przepis na obiad po polsku

Zaczynamy od przygotowania mięsa, które należy posiekać nożem lub zmielić w maszynce o grubych oczkach. Następnie rozdrabniamy czosnek i mieszamy z mięsem, jajkiem, a do smaku dodajemy oczywiście pieprz i sól. Wszystko dokładnie mieszamy. Z powstałej masy formujemy płaskie placuszki, które należy obtoczyć w mące. Potem smażymy nasz bryzol wieprzowy na niewielkiej ilości oleju tak długo, aż zrobi się kruchutki i rumiany.

Obraną cebulę siekamy w piórka, a następnie smażymy na gorącym oleju, aż zrobi się szklista. Ja w trakcie smażenia cebuli dodaję do niej odrobinę soli. Dzięki temu cebula robi się delikatna, miękka i lekko słodkawa. Smakuje zdecydowanie inaczej, o wiele lepiej.

Na usmażonych kotletach układamy niewielkie porcje smażonej cebulki. Bryzole najlepiej podawać z ziemniakami i buraczkami na ciepło.

http://www.znajdzprzepisy.pl/click/index/4150919/?site=jakpomasle.pl
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation