Kuchnia

słodkości.

Ciasto jogurtowe z gruszkami w cynamonie
z wiśniami i płatkami migdałów






Składniki:
Ciasto:

• 2 duże jaja, w temp. pokojowej
• 3/4 szklanki cukru
• 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 1 - 2 łyżki cukru wanilinowego
• 1 łyżeczka skórki startej z cytryny
• 1 szklanka jogurtu greckiego (lub śmietany)
• 50 g roztopionego masła (ewentualnie oleju)
• 2 szklanki mąki pszennej
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 szklanka ma pojemność 250 ml




Owoce:

• 1 duża gruszka
• 1 łyżeczka cynamonu
• 3 łyżki wiśni (powideł, dżemu, z syropu)
• 3 łyżki zrumienionych płatków migdałów
• cukier puder


Przygotowanie:
•Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (grzałki górna i dolna bez termoobiegu). Tortownicę o średnicy 24 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
•Jajka wbić do dużej miski, dodać cukier i ubić na puszystą masę (około 7 minut). Dodać wanilię, skórkę z cytryny, jogurt, roztopione masło oraz mąkę (przesiać ją wcześniej razem z proszkiem do pieczenia i wymieszać). Składniki zmiksować na małych obrotach miksera na jednolitą masę.
•Połowę masy wyłożyć łyżką na spód tortownicy, delikatnie rozsmarować. Gruszkę pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, pokroić na cieńsze paski. Obtoczyć je w cynamonie i wyłożyć na ciasto w tortownicy. Rozłożyć wiśnie, łyżką wyłożyć resztę ciasta, delikatnie rozprowadzić ciasto (nie musi być dokładnie).
•Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 35 minut, lub do suchego patyczka.
•Wyjąć ciasto z piekarnika, posypać zrumienionymi płatkami migdałów, ostudzić. Można posypać cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation