Kuchnia

KUCHNIA

Placuszki z cukinii


Pyszne i sycące. Są świetną alternatywą dla placków ziemniaczanych, podać je możemy z sosem koperkowym, bazyliowym, oprószone solą i pieprzem z ćwiartkami limonek, posypane parmezanem lub w wersji bardziej wyszukanej ze śmietaną, wędzonym łososiem i koperkiem… mniam…:) Możliwości jest wiele, wszystko zależy o tego na co akurat mamy ochotę. Polecam!

składniki na 8 sztuk:

1 duża cukinia (starta na dużych oczkach)
3 łyżki startego sera żółtego (lub parmezanu)
2 czubate łyżki mascarpone
2 łyżeczki posiekanego koperku
garść liści bazylii (pokrojonej w ukośne paski)
jajko
kilka łyżek mąki
sól, pieprz
oliwa (1-2 łyżki)

Wymieszać cukinię, sery, zioła i mąkę (konsystencja ma być dość gęsta). Doprawić solą i pieprzem (nie żałować przypraw;). Oliwę rozgrzać na patelni, łyżką nakładać ciasto na patelnię. Smażyć na małym ogniu z obu stron na złotobrązowy kolor (by dobrze sie w środku przepiekly i nie pozostaly surowe). Placki odsączyć na papierowym ręczniczku. Podawać na ciepło z wyżej wymienionymi dodatkami :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation