Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

Sosy

Sos pomidorowy do pizzy
[proporcje na 1,5 szklanki sosu]

Składniki:

1,5 kg dojrzałych pomidorów
1-2 łyżeczki cukru
pieprz
pieprz ziołowy
sól morska
oregano
bazylia
majeranek
słodka papryka



Pomidory myję, polewam wrzątkiem, obieram ze skórki, kroję na mniejsze kawałki i przekładam do garnka. Pomidory duszę na niewielkim ogniu co jakiś czas mieszając. Gdy pomidory się rozpadną, przekładam je do miski, studzę. Po chwili miksuję warzywa za pomocą blendera na gładką masę. Przecieram pomidory przez sito w celu usunięcia pestek. Przetarte pomidory wlewam z powrotem do rondla, gotuję kilka minut, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji gęstego sosu (większość płynu z pomidorów musi odparować).
Na koniec doprawiam sos do smaku cukrem, pieprzem, papryką, solą i ziołami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation