Kuchnia

Zupy

Zupa z suszonych pomidorów

Liczba porcji: 3 - 4

Składniki:

1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka oleju
30 g suszonych pomidorów (waga po osączeniu z zalewy)
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
2 szklanki przecieru pomidorowego
2 szklanki rosołu
sól
pieprz
szczypta bazylii
szczypta oregano
130 g makaronu kokardki (lub innego Waszego ulubionego)
śmietana 18% do podania



Cebulę i czosnek obieram, po czym kroję w małą kosteczkę. W rondlu podsmażam cebulę na oleju, dodaję czosnek i jeszcze chwilę smażę. Suszone pomidory osączam z zalewy, siekam na mniejsze kawałki. Cebulę z czosnkiem zalewam gorącym bulionem, dodaję przecier pomidorowy, koncentrat i pokrojone suszone pomidory, mieszam i gotuję na niewielkim ogniu pod przykryciem ok. 20 minut. Na koniec doprawiam zupę solą i pieprzem. Przecedzam zupę przez sito, warzywa miksuję blenderem i dodaję do zupy. Ew. jeszcze doprawiam przyprawami i ziołami. Makaron gotuję w osolonym wrzątku, odcedzam. Na talerze wykładam makaron, zalewam gorącą zupą, podaję ze śmietaną.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation