Książka

Dobre książki

pieczone ziemniaki
(dla 6-8 osób)

składniki

50 dag chudego boczku pokrojonego w cienkie plasterki
2,5 kg umytych, osuszonych i pokrojonych na połówki niedużych ziemniaków
pokrojone w grubą kostkę 2 duże czerwone cebule
porwane na grube kawałki listki oberwane z 2 pęczków szałwii
2 łyżki stopionego masła
gruba sól morska
grubo mielony pieprz

sposób przygotowania

plasterki boczku kroimy w centymetrowe paski. rozgrzewamy piekarnik do 190°c. boczek wysmażamy na chrupko na suchej patelni, zdejmujemy i układamy na papierowym ręczniku. ziemniaki przekładamy do dużej miski, mieszamy z 4 łyżkami tłuszczu wytopionego z boczku (resztę tłuszczu można wylać), cebulą, 2/3 szałwii i masłem. przyprawiamy solą oraz pieprzem (pieprzu nie żałujemy!), dokładnie mieszamy. ziemniaki rozkładamy w żaroodpornym naczyniu (45 x 30 cm), pieczemy około godziny, mieszając od czasu do czasu. zwiększamy temperaturę piekarnika do 200-210°c, do ziemniaków dodajemy wysmażone kawałki boczku, pieczemy jeszcze jakieś 15 minut, aż ziemniaki zaczną się rumienić i będą miękkie. można je jeszcze doprawić do smaku, a bezpośrednio przed podaniem posypać resztą szałwii.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation