Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

DIY - zrób to sam

PRZEPISY

Torcik z białej czekolady i kawy

40 g masła, plus dodatkowo do natłuszczenia
85 g białej czekolady, połamanej
125 g drobnego cukru
4 duże jajka, oddzielnie żółtka od białek
2 łyżki bardzo mocnej czarnej kawy
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
125 g mąki
wiórki z białej czekolady do dekoracji



polewa:

175 g białej czekolady, połamanej na kawałki
85 g masła
125 g creme fraiche (lub dobrej, tłustej, słodkiej śmietany)
125 g cukru pudru, przesianego
1 łyżka likieru kawowego lub bardzo mocnej czarnej kawy



Piekarnik nagrzewamy do 180 st C, natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 20 cm.
Masło i czekoladę umieszczamy w rondelku o grubym dnie, chwilę podgrzewamy (ok pół minuty) na bardzo małym ogniu, po czym wyłączamy gaz i mieszamy składniki aż do całkowitego rozpuszczenia.
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy po łyżce cukru, dalej ubijamy, a potem po 1 żółtku, cały czas ubijając oraz kawę i ekstrakt z wanilii. Na koniec bardzo delikatnie mieszamy z przesianą mąką i rozpuszczoną czekoladą. Pieczemy ok 30 minut w nagrzanym piekarniku. Lekko studzimy, po czym wykładamy na kratkę do całkowitego wystudzenia.
Przygotowujemy polewę. Czekoladę i masło umieszczamy w rondelku, lekko podgrzewamy, wyłączamy gaz i mieszamy aż do rozpuszczenia składników. Dodajemy śmietanę, cukier puder i likier kawowy. Schładzamy mieszając do czasu do czasu, aż masa zacznie gęstnieć. Biszkopt kroimy w poprzek na pół i przekładamy częścią kremu. Pozostały krem rozsmarowujemy na wierzchu ciasta i po bokach. Posypujemy wiórkami z białej czekolady.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation