Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

kuchnia

MISSISSIPPI MUD CAKE.

Składniki na ciasto (na formę 22 cm):

250 g masła
250 g gorzkiej czekolady (według mnie wystarczy 200 g)
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
180 ml wody
300 g mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
70 g kakao
250 g cukru (bądź mniej wedle uznania)
4 jajka
120 ml maślanki (lub kefiru, jogurtu naturalnego)
2 łyżki oleju

Składniki na polewę:

100 g gorzkiej czekolady
60 g śmietany kremówki

Do garnuszka wlewamy wodę, dodajemy połamaną w kostki czekoladę, masło i kawę. Całość roztapiamy na małym ogniu aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawiamy do ostygnięcia.

Do miski przesiewamy mąkę, sodę, proszek do pieczenia, kakao. Dodajemy cukier i całość mieszamy. Następnie wlewamy jajka roztrzepane z maślanką i olejem i całość stopniowo wyrabiamy łyżką. Na koniec dodajemy wcześniej ostudzoną masę z czekoladą i mieszamy. Ciasto pieczemy przez ok. 50-60 minut w temp. 160 stopni (należy sprawdzać stan ciasta patyczkiem - powinien być delikatnie wilgotny), a następnie studzimy.

Składniki na polewę umieszczamy w metalowej miseczce i roztapiamy nad kąpielą wodną. Polewamy ciasto. Gotowe! :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation