Kuchnia

Kulinaria

Zupa kalafiorowo-serowa

Składniki:

2 marchewki
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
2 nieduże kalafiory
200 g sera żółtego
2 kostki bulionowe rozpuszczone w 1,8 l wody
1 łyżeczka musztardy
sól, pieprz
oliwa
gałka muszkatołowa


Marchewkę myję, obieram i kroję w plasterki. Kroję także cebule, czosnek, a kalafiora dzielę na różyczki. Pokrojone warzywa wrzucam do garnka o grubym dnie, uprzednio dodawszy olej. Duszę z uchylona pokrywką przez około 20 minut, do miękkości marchewki. Po tym czasie dodaję przygotowany bulion, doprowadzam do zagotowania. Zmniejszam ogień i gotuję około 10-15 min. pod przykryciem. W międzyczasie ścieram ser. Do ugotowanej zupy dodaję ser, musztardę, sól i pieprz. Miksuję zupę za pomocą blendera na krem. Posypuję wierzch startym parmezanem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation