Kuchnia

*** OdRoBiNa SłOdYcZy ;)

warkocz cynamonowo-marcepanowy

SKŁADNIKI NA CIASTO:
300 g mąki pszennej
150 ml mleka 3,2 %
22 drożdży świeżych lub 11 g suchych
30 g cukru
40 g roztopionego masła
2 żółtka
1 opakowanie cukru waniliowego
szczypta soli

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
200 g marcepanu
100 g zmielonych migdałów
50 g cukru pudru
2 białka
1 łyżeczka cynamonu
20 ml rumu

DODATKOWO:

białko do posmarowania wierzchu
płatki migdałów do posypania
podgrzany miód do polania

CIASTO ZE ŚWIEŻYMI DROŻDŻAMI:

Świeże drożdże ucieramy z cukrem oraz cukrem waniliowym. Mleko podgrzewamy ( nie może być gorące ) i łączymy z utartymi drożdżami. Mąkę przesiewamy do miski, robimy wgłębienie i wlewamy do niego utarte drożdże z mlekiem. Łączymy delikatnie z połową mąki i zostawiamy przykrywając ściereczką na ok. 15-20 min. Rozczyn powinien urosnąć, jeśli nie podwoił objętości należy go wyrzucić i przygotować go raz jeszcze. Wyrośnięty rozczyn łączymy z resztą mąki, żółtkami, roztopionym masłem oraz szczyptą soli. Ciasto wyrabiamy, aż będzie odklejać się od ręki. Przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( ok. 1,5 h ).

CIASTO Z SUCHYMI DROŻDŻAMI:

Mąkę przesiewamy, dodajemy drożdże, cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli, żółtka oraz ciepłe mleko. Chwilę wyrabiamy i dodajemy roztopione masło. Ponownie wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i nie będzie przyklejało się do dłoni. Przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( ok. 1,5 h ).

Marcepan ucieramy z białkami. Następnie dodajemy zmielone migdały i cukier puder, łączymy. Na koniec dodajemy cynamon oraz rum, ponownie łączymy.

Wyrośnięte ciasto chwilę zagniatamy, aby je odgazować. Rozwałkowujemy na kształt prostokąta o wymiarach 30×40 cm i grubości ok. 3-4 mm. Na tak przygotowane ciasto wykładamy równomiernie nadzienie i zwijamy tak samo jak roladę, zaczynając od dłuższego boku. Końce możemy lekko przyciąć nożem, aby je wyrównać. Zwinięte ciasto delikatnie spłaszczamy dłonią i przecinamy wzdłuż na 3 części. Zaplatamy jak warkocz, przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Końce ciasta delikatnie zawijamy pod spód warkocza. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 20-25 min do napuszenia. Po tym czasie warkocz smarujemy lekko ubitym białkiem i posypujemy obficie płatkami migdałowymi. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 C na ok. 30-35 min. Drożdżówka powinna być dosyć mocno zarumieniona. Po ostudzeniu polewamy wierzch ciasta płynnym miodem. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation