Kuchnia

Obiad

Pstrąg pieczony z ziołami

Składniki:
2 małe pstrągi (tusze po ok. 250 g)
8 gałązek oregano
1 cytryna
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy z oliwek
sól
pieprz

Sałatka:
3 pomidory
pół papryki
1 łyżka posiekanej pietruszki
2 łyżki oliwy z oliwek
pół czerwonej cebuli

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Cytrynę myjemy, kroimy w cienkie plasterki. Pstrągi myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. W środek każdej ryby wkładamy po 4 gałązki oregano, 3 plastry cytryny i 1 łyżkę masła, delikatnie solimy. Smarujemy rybę oliwą, nacinamy jej boki nożem (niezbyt głęboko) i posypujemy pieprzem. Kładziemy na blaszkę i pieczemy w piekarniku ok. 20 minut (do zrumienienia).
W czasie, kiedy ryba się piecze przygotowujemy surówkę. Pomidory i paprykę myjemy. Warzywa kroimy w kostkę. Cebulę siekamy w drobną kostkę. Pietruszkę drobno siekamy. Łączymy ze sobą warzywa, skrapiamy oliwą z oliwek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Pstrąga możemy podać z ziemniakami albo świeżym pieczywem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation